t> alert('entra')

Inici >Què és el Geoparc? >Medi natural

Medi natural

La Comarca del Bages és una terra de contrastos també en la seves característiques físiques i naturals.

El Bages està format per unes terres planes centrals, l’anomenat Pla de Bages, que queden limitades pels Pirineus al nord i la Serralada Prelitoral al sud. En la meitat nord, la transició des del plans a les serres muntanyoses és més suau que a la part sud on el pla es converteix en la impressionant massa conglomerada montserratina, enlairada fins als 1.236 m a Sant Jeroni, i la Serra de Sant Llorenç de Munt i l’Obac a 1.053 m. Ambdós espais declarats Parcs Naturals.

El territori del Bages es caracteritza per la presència del rius Llobregat i el seu afluent Cardener, al llarg dels quals la població s’ha desenvolupat més notablement amb la industrialització, gràcies a l’ús de l’aigua per generar energia i moure les màquines.

Els trets climàtics més característics del Bages són els estius llargs i calorosos, les primaveres i tardors irregularment plujoses i els hiverns freds amb gelades.

Aquest clima, juntament amb l’acció de l’home, han modelat el paisatge del territori. La vegetació espontània del Bages ha estat alterada durant segles pels conreus de vinyes i oliveres principalment que a finals del segle XIX ocupaven la major part de la superfície. El millor exponent d’aquesta pròspera activitat són les barraques i les tines de vi i la existent producció de vi que ha estat protegida sota la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Des de la plaga de la fil•loxera a finals del segle XIX molts camps de conreu quedaren abandonats i poc a poc el bosc primitiu es va recuperant, tot i que un centenar d’anys dins l’escala temporal d’un bosc, és un temps curt. Actualment el paisatge esta dominat per camps de conreu, pinedes de pi blanc, pinassa i pi roig, alzines i roures, i en alguns indrets, com a la Vall del riu Calders, abunda l’auró blanc, i el grèvol, la blada, la moixera i la moixera de pastor al territori proper a Rajadell.


04_2.jpg

Geoparc de la Catalunya Central- Muralla Sant Doménec, 24- 08241 Manresa- Tel. +34 93 693 03 50
Avís Legal | Contacta | Mapa web |  facebook | Twitter Geoparc
Disseny web i interactivitat: La Factoria d'Imatges