t> alert('entra')

Inici >Patrimoni geològic i miner >Les roques del Parc

Les roques del Parc

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central es caracteritza per tenir una gran varietat de roques sedimentàries, resultat de l’acumulació de sediments en rius, deltes o el mar, així com antics esculls de calcàries, guixos i sals que van precipitar en un mar que desapareixia a mesura que s’aixecaven els Pirineus. Canvis importants ocorreguts fa pocs milions d’anys han afavorit una intensa erosió en el territori fins deixar el paisatge actual que mostra, a vegades amb formes imponents com Montserrat, testimonis d’aquesta història desconeguda a la vegada que tan propera.

Plecs, falles, encavalcaments, coves i les roques que ens donen el testimoni de mars, muntanyes, rius, deltes i éssers vius que conformaven el paisatge habitual fa milions d’anys són part del patrimoni que el Parc pretén conservar i donar a conèixer.

El Parc Geològic i miner de la Catalunya Central compta amb una gran quantitat de construccions fetes amb les roques i pedres del territori, com forns de calç, de guix i teuleries escampades per nuclis i boscos, així com altres elements que constitueixen el paisatge com les barraques de vinya. Algunes d’elles han esdevingut i esdevindran recursos turístics i educatius per la seva riquesa i atractiu i ens permeten conèixer com es transformaven tradicionalment les matèries primeres per obtenir productes d’us quotidià.

La idea del temps que tenim més assumida i amb la que ens movem habitualment és una escala que va de l’any, escala humana, fins a uns quants milers d’anys, bàsicament per comprendre la nostra història.

En Geologia això representa només un sospir dins el que és la història de la Terra i per aquest motiu s’utilitza una unitat de temps més còmoda.... 1 milió d’anys!

Dels aproximadament 3.760 milions d’anys de registre geològic de la Terra, al territori del Parc geològic i miner de la Catalunya Central hi són representats essencialment part dels últims 42 milions d’anys. La taula del temps geològics permet visualitzar-ho gràficament de forma senzilla.


parc-geologic-les-roques.jpg
taula-temps.jpg

Geoparc de la Catalunya Central- Muralla Sant Doménec, 24- 08241 Manresa- Tel. +34 93 693 03 50
Avís Legal | Contacta | Mapa web |  facebook | Twitter Geoparc
Disseny web i interactivitat: La Factoria d'Imatges