t> alert('entra')


Història

El Parc Geologic i Miner el trobem en una privilegiada situació al cor de Catalunya i el configuren Collbató (Baix Llobregat) i gairebé tots els municipis del Bages.

Una terra de contrastos on la geologia i les explotacions mineres associades configuren una bona part del paisatge i han esdevingut un ric patrimoni natural i cultural. Un territori que a més compta amb una interessant historia, una arrelada cultura, una exquisida gastronomia local, un important patrimoni romànic i una natura per descobrir.

Fa anys que va començar la col•laboració entre el Consell Comarcal del Bages i la Universitat Politècnica de Catalunya per posar en valor aquest patrimoni i ben aviat es va veure el seu gran potencial, donat que permet explicar una part important de la història geològica i de l’ocupació humana del territori.

El Parc vol donar resposta a la necessitat de recuperar el patrimoni geològic i miner, afavorir-ne la conservació i transformar-lo en un recurs per al desenvolupament sostenible local a través de diverses línies d’actuació com la divulgació, la conservació, l’educació, la recerca en geociències i el turisme.

El Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de la Universitat Politècnica de Catalunya enllesteix el Pla Director el 2007, i pas a pas s’arriba a la creació del Parc, a principis de 2011, amb el lideratge del Consell Comarcal del Bages i la complicitat de cada cop més municipis. Abans, durant els anys 2003 – 2007, ja s’havien presentat treballs científics a diversos congressos internacionals sobre aquest Parc Geològic i Miner.

Per tal de garantir la gestió i l’ús públic del patrimoni geològic i miner, el Parc s’organitza com un Patronat. Aquesta institució facilita la participació democràtica i l’autonomia dels municipis. Des de la participació ciutadana fins a les administracions territorials, passant per les institucions acadèmiques i les empreses privades, el Parc té la voluntat d’integrar els principals agents socials del territori que comparteixen els objectius del projecte.


Geoparc de la Catalunya Central- Muralla Sant Doménec, 24- 08241 Manresa- Tel. +34 93 693 03 50
Avís Legal | Contacta | Mapa web |  facebook | Twitter Geoparc
Disseny web i interactivitat: La Factoria d'Imatges