t> alert('entra')


Sortida geològica per les Guixeres d’Artés amb Josep Girabal i Josep M. Mata
20/05/2018
9h a 14h
Artés

Fa uns 37 milions d’anys la Catalunya Central estava ocupada per un braç de mar obert a l’Atlàntic, però aquell golf allargat estava arribant a la seva fi, ja que els moviments continentals i altres raons van fer que es tanqués la seva comunicació amb els oceans. Aquell mar tancat, sota un clima calorós i sec, es va anar evaporant sense que les pluges compensessin l’aigua perduda; el mar es reduïa mentre pujava la concentració de sals, que van començar a precipitar, dipositant-se primer el guix, després la sal comuna i la sal potàssica. El que havia estat mar es va convertir en una plana de sal, però per poc temps, ja que els rius i rieres que baixaven de les muntanyes van anar dipositant sediments al damunt de la sal, que va quedar enterrada. Els materials que sedimentaven en aquella conca tancada s’assecaven i oxidaven pel contacte amb l’aire, prenent colors rogencs. S’anomenen “continentals” per no haver-se dipositat al mar, que és el més habitual. Resumim aquí els grans canvis en el mapa del nord de la Península Ibèrica.

PROGRAMA
9.00h Paleocanal. Formació Artés
9.45h Paleocanal de l’alzina
10.10h Forn d’obra de la Sala
10.30h La Sala
11.15h Collet de l’Argelagar
11.45h Margues blaves de l’Argelagar
12.00h Collet de la Sala
12.15h Font del Raval
12.45h El Grifoller
13.15h Serra de les Guixeres
13.45h Guixera del Quim
14.00h Petita pedrera
14.05h Restes d’un forn de guix
14.10h Vinya del Viudet
14.30h Artés

Descarrega’t el programa detallat de la sortida aquí.

INSCRIPCIÓ
Cal confirmar la vostra assistència a la sortida mitjançant aquest formulari online.

Nota: Els participants en aquesta sortida que siguin ensenyants podran obtenir un certificat expedit pel Departament d´Ensenyament i gestionat pel COLGEOCAT amb col·laboració de SIGMADOT. Per tal de poder optar a l’esmentat certificat, hauran de participar a les tres sortides d’Artés (15/04, 20/05 i 17/06) conjuntament amb aquesta sortida geològica d´Artès.

SORTIDES GEOLÒGIQUES DEL GEOPARC AMB JOSEP M. MATA
Fa milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer empès per l’aixecament de serralades com els Pirineus. Els processos geològics han deixat un territori amb espectaculars formacions rocoses com Montserrat i rics recursos naturals com la sal, el guix o la calç. Descobreix el nostre Geoparc amb les sortides geològiques del professor Josep M. Mata.

 


Geoparc de la Catalunya Central- Muralla Sant Doménec, 24- 08241 Manresa- Tel. +34 93 693 03 50
Avís Legal | Contacta | Mapa web |  facebook | Twitter Geoparc
Disseny web i interactivitat: La Factoria d'Imatges